Сајт за наставнике биологије

Први чланак у 2019.


Биолошки блог улази у своју седму годину, надам се успешну као и све претходне. До сада је променио многе формате, како то новинари и ТВ водитељи називају, те је ред да са новом годином добије и нови изглед. Овај пут сам се одлучио да буде малко уређенији. Вести ће бити распоређене по областима, за које верујем да ће бити мање-више сталне рубрике. Тако да ћете из свих за наставу биологије значајних области остварити своје право да знате све. 🙂

bio04 iz štampeИз штампе

Ми наставници смо још у септембру прошле године указали Српском биолошком друштву на проблем са такмичењем у 5. разреду. И, убрзо након тога, дакле, сад у неко ово идеално време, кад смо сви на пар дана празнично слободни, СБД још увек размишља како ће се званично огласити. Но, ту су неуморни медији да, попут ензима, убрзају ствар. 🙂

Данас: Реформа укида школско такмичење? (5.1.2019)

Цитирао бих др Душка Благојевића, председника Управног одбора СБД-а:

…проблем је у томе што је концепт такмичења превазиђен и то захтева реорганизацију, мора да буде промењен смисао такмичења…

Да, свакако треба. Досадашња такмичења су превазиђена, а како ће убудуће изгледати, видећемо. Можда би могао да буде од помоћи појмовник?

bio04 institucijeИнституције и организације

Појмовник за сада постоји само за пчеларе. Сарадник Биолошког блога пчелар Рајко Борић послао је линкове на којима можемо пронаћи пчеларско-ентомолошки појмовник, како га је назвао и научити много о овој веома важној грани пољопривреде. _2007705619492562_8524669205272854528_nВерујем да ће колеге које предају петацима овде наћи занимљиве информације о медоносном биљу и значају пчела за човека.

Пчела.рс: Пчеларски појмовник (приступљено 5.1.2019)

Maxempire.com: Rajkovi rečnici (приступљено 5.1.2019)

Нису само пчелари вредни. Вредни су и запослени у Ботаничкој башти „Јевремовац“. Заправо, у великом су послу, а како би сачували чувени Панчићев хербаријум. Више о томе:

Фејсбук албум – Ботаничка башта „Јевремовац“: Конзервација Панчићеве збирке (око 27.12.2018)

bio04 korelacija sa drugim naukamaТехничка подршка

_mocq5ijabl1rqrp8co1_400И док су сви вредни, ми одмарамо до среде. Празници нам још увек трају, а сва је прилика да најмлађи још увек нису завршили са петардама. Очекујем да ће „прашити“ на Бадње вече и, вероватно, за Божић. И очекујем да се ретко ко радује том праскању. Посебно не они који имају кућне љубимце. Но, спас, као и увек, нуди модерна технологија.

Мондо: У овој кућици љубимци могу у миру дочекати петарде (21.12.2018)

У сваком случају, желим вам да лепо проведете ове празничне дане како бисте пуни елана кренули у нове радне победе. Уживајте. 🙂

Коментари на: "Први чланак у 2019." (6)

  1. Tako je to kada se nastavnici igraju rekla-kazala pa ode do novinara. Neko nešto kaže, pa se posle oduzima i dodaje. A da li se neko seća da do pre nekoliko godina i nije bilo takmičenja za peti? A šta sa tim što se neka takmičenja dešavaju samo u osmom (npr. strani jezici)? I ne vidim, ali zaista, problem da se takmičenje održi samo za sedmi i osmi ili samo za 3. i 4. godinu, s tim što bilo dobro da i za osnovnu (kao i za srednje škole) važi da se takmičenja boduju u smislu upisivanja narednog nivoa školovanja (za sada se boduje samo takmičenje iz osmog za upis u srednju školu). S druge strane, vrlo je moguće da ovakav spiralni način učenja dovede do toga da i biolozi imaju takmičenje samo u završnom razredu. Kako god, ne vidim zašto je ovo toliko bitna vest da mora u novine. Nema takmičenja, pa šta? Tom detetu koje je sada u petom niko ne brani da odloźi takmičenje iz biologije za neku narednu godinu. I da vam pravo kažem, ja jesam za to da takmičenja budu samo za dva završna razreda, bez obzira na nivo školovanja. Što se nastavnika tiče, opet ne vidim da neko gubi. Ako ove godine neko ima peti znači imaće naredne šesti. A ta priča oko bodovanja nastavnika u vezi sa tehnološkim viškovima je opet bezrazložna i neosnovana, jer PKU lepo kaže da se, na žalost, boduje samo jedno najbolje takmičenje (tokom celokupnog rada, ne tokom školske godine). I Blagojević dobro kaže-prevazidjen koncept. I pauza od godinu dana radi dooobre formulacije načina takmičenja za naredne godine bi bila odlična stvar i time bi trebalo da se bavimo, a ne pravljenjem senzacije od nečega što to nije. (Ne obraćam se, Dejane, Vama lično, već me više iritira novinarsko mešanje u sve ovo).

  2. E, pa, srećna Nova godina Biološkom blogu i od nas nebiologa! ❤

  3. Драган Јовчев рече:

    Све похвале за нови концепт блога. Желео би да изнесем неке личне ставове по питању такмичења. Није ми јасно како је могуће да још нису донете званичне пропозиције такмичења. По стручном упуству МП за организовање такмичења организатори су дужни да до 30. септембра предају захтев министарству за организацију такмичења. Што се тиче паузирања такмичења за пети разред и прву годину сматрам да су на то организатори били приморани јер се нису благовремено припремили. Када су биле расправе о новом плану и програму , вероватно је питање такмичења било маргинализовано и ову су сада последице тога. Када би било организовано такмичење за пети разред и прву годину вероватно би се јавили проблеми (уџбеници,концепт теста) те се из СБД помало „плаше“ да организују такмичење , а и професори да спремају ученике. Поздрављам инијацитиву да се такмичење реорганизује , али су ми неке мере контрадикторне. Наиме када су биле уведене вежбе сви су били одушевљени и сви су поздравили ту одлуку јер се на тај начин повећава интерактивност такмичења, а сада се ради на укидању вежби. Сматрам да није добро паузирати такмичење како би се реорганизовало,већ треба неприметно да се пређе на нови концепт. То је слично као као редизајн сајта или блога, не треба гасити блог за време редизајна , већ само имплементирати нови.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: