Сајт за наставнике биологије


У недељу 19. марта је одржано општинско такмичење. Општи утисак је да ово такмичење неће бити упамћено као добро и чак га поједине колеге упоређују са оним познатим од пре седам година које је тада подигло велику прашину. Но, да кренемо редом.

А ред налаже да најпре објавимо тестове и кључеве.

Уз ово иде и допуна кључа за 5. разред:

  • 13. задатак под 1) се признаје свакако јер у самом задатку је пропуштен део са појмовима, а под 2) и под 3) се признају бројеви без обзира на редослед;
  • 16. задатак под 2) носи по 2 бода за назив органа и по 1 бод за сваки број. 

bio04 reč nastavnikaРеч наставника

Преносим мишљења колега.

10393592_596386063810529_2683138094743824737_nПети разред

Очекивања су да тестови за 5. и 6. разред буду растерећенији јер је то узраст где баш треба форсирати популаризацију биологије, али оваквим тестовима се изгледа постигао контраефекат. 

У питању број 16 инсистирало се на људским органима, иако је анатомија и физиологија људског тела програмом предвиђена тек за наредну годину. Питање број 2 није коректно и могли бисмо дискутовати да ли се тачан одговор налази међу понуђеним дистракторима, а дискутабилно је и питање број 7; резултати и дискусија треба да претходе закључку у научном истраживању, а не обрнуто што је дато у кључу. У 12. питању у уводном тексту се каже да птице лете с јесени на југ, али је у одговору требало написати да се то дешава зими. Та одредница „с јесени“ није баш најјаснија који временски период заиста обухвата.

Шести разред

Овај тест је више критикован него тест за пети. У питању број 7 се појављују рибозоми иако их шестаци не уче. Такође, колеге сматрају и да је питање број 2 претеривање јер се помиње дезоксигенисана крв. Задатак број 8 је сигурно садржавао грешку у кључу јер када крошња дрвета заузима облик заставе то није реакција, већ акција: ветар делује на дрво, а не обрнуто. Да је наведен пример да шуме ублажавају налете ветра, тада би то већ био утицај живе на неживу природу. Ако ћемо баш да цепидлачимо у питању број 13 и бројем 2 су такође обележене и лажне ножице (свеједно је да ли имају хранљиве вакуоле или не, цитоплазма се прелива у њих). Примедба је и да је 15. задатак из области наслеђивања и еволуције која није била предвиђена Правилником. 

Седми разред

_ChrysanthemumСедми разред је мање критикован у односу на шести и осми. Задатак број 5 се испоставио проблематичан јер су ђаци обележавали алеле латиничним словом х. Х и х пишу се исто (за разлику од А и а) и тешко је било рећи да ли су ђаци написали два мала или два велика слова, тако да је сваки хомозигот са таквим избором слова био – тачан. Можда је било боље да су аутори задатка понудили симболе. У задатку број 11 ако се загледате у слику обележену бројем 4, веома је тешко одлучити се између гаметофита и спорофита јер су присутна оба. У задатку број 14 се тражило да се наведе број молекула ДНК, што јесте добро питање, али није примерено узрасту. Седми разред није ушао довољно у хемију, а о макромолекулима да не говоримо. 

Осми разред

Тест за осми разред је оставио утисак због начина бодовања. Осмаци су масовно губили бодове на питању број 15 које се бодовало са фантастичних 14 бодова. То би имало смисла да се вредновало свако поље по два бода, али је тачан одговор подразумевао искључиво правилан низ. Још једно чудно бодовање је било за задатак број 7. Питање је вишеструког избора, али је једино носило 6 бодова. Изгледа да су аутори сваку наведену болест бодовали са по два бода, иако је било потребно заокружити слово испред комбинације три болести, а не сваку болест понаособ. 

Колеге сматрају да су микротубуле у питању број 2 ипак претеривање, а да задатак број 4 није коректан. Бицепс и трицепс раде антагонистички, али само ако су у истој руци што у захтеву није дато. Могуће је да се бицепс једне руке и трицепс друге истовремено згрче. Такође, дисање и фотосинтеза нису баш скроз супротни процеси, иако изгледа да јесу. У фотосинтези се троши светлосна енергија, али се при дисању ствара хемијска. Питање број 13 је интересантно. За симптом замућење рожњаче потребно је било написати да је у питању катаракта иако је катарка стање када се замути сочиво. Колеге су пронашле на медицинском сајту да се замућење рожњаче може десити приликом коњуктивиса (додуше, само код неких људи), па би ова болест била једино решење без материјалне грешке.

Највише је коментарисано питање број 16 чија је тема била еволуција човека. Када су колеге уложиле приговор да према правилнику област Наслеђивање и еволуција није била предвиђена за овај ниво такмичења, одговор је био да ова лекција припада Пореклу и разноврсности. То заиста звучи натегнуто, а ни колеге нису убеђене у то. Поједине колеге су поставиле питање зашто у 18. задатку ауксин не би могао да буде тачан одговор. 

Општи утисак

Колеге које су сумирале су изјавиле да су питања била набацана, бодовање баш лоше и мање битна питања носила су велики број бодова, док су значајнија била вреднована мање. Области су биле шире од оних које је предвиђао Правилник за такмичења. Да не буде све црно, неке колеге су похвалиле нека питања која јесу захтевала логичко закључивање и била су на вишим когнитивним нивоима. Ипак, преовладава утисак за све тестове да су били лоши, те не баш у циљу популаризације наше науке. Због свега тога, колеге и ђаци се надају да ће се праг спустити, тим пре што пласираних ђака има значајно мање у односу на претходне године. Да ли ће то бити, одлучиће СБД, а ја вас поздрављам до идуће недеље осим ако не буде неких хитних вести. Свим учесницима – ђацима и њиховим менторима честитам на раду и ангажовању. 

 

Коментари на: "Општинско такмичење из биологије 2023." (2)

  1. Pobednik рече:

    Pozivate se na Pravilnik kada je reč o oblastima i pitanjima, a kada je reč o rangiranju takmičara tražite spuštanje praga i kršenje pravilnika. Kako da se osećaju ona deca koja su uradila izvanredno i po postojećem pravilniku se plasirala dalje ako se sad odjednom prag spiti i puj pike ne važi više Pravilnik sa kojim smo bili upoznati i pre početka takmičenja. Izuzetno je važno ne ŠTIMATI pravilnik prema rezultatima!!! Prošle godine je ogroman broj dece prošao na okrug, zašto niste tražili da se poveća prag?!
    Svako ko učestvuje na takmičenju mora znati da se tu traži gradivo šire od školskog časa, neki to znaju pobedili su, a drugi koji nisu uložili dovoljan trud imaju pravo da se ljute.

  2. Tankosava рече:

    Veliko razočarenje za testove. Deca su se razočarala u takmičenje i izgubila volju za istim.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: