Сајт за наставнике биологије


„Зелени талас“ је пројекат који је многима познат и он се окончао са прошлом годином. Све о том пројекту можете прочитати у следећа два билтена:

Са зеленог таласа у бели свет; погледајте галерију названу „22 невероватне фотографије далеких предела“:

My Modern Met: 22 Incredible Photos of Faraway Places

Настављамо галеријом такође невероватних, али овај пут цртежа, који су рађени графитом:

Oddity Central: This Photo Is Actually a Pencil Perfect Drawing

Већ је познато да је друга алотропска модификација угљеника – дијамант, најтврђи минерал у природи (осим што је женама најбољи пријатељ :)), те зато има најразличитију намену. Међутим, према новијим истраживањима, бор-нитрид кубичне структуре такође обећава:

Nature: Nanomaterial rivals hardness of diamond

Жељени кристали бор-нитрида се могу добити почевши од наночестица. Но, нас биологе ипак мало више занима једна друга супстанца, позната као дезоксирибонуклеинска киселина. И она је занимљива за нано-технологију, односно добијање наночестица, али је до сада то био напоран и дуготрајан посао, а као исход су се добијали једноставни ДНК облици; у виду цеви, кутије или троугла. Поједностављено, поступак је био такав да се на ДНК прво деловало топлотом, а потом спорим хлађењем од око недељу дана. Нова метода даје жељене облике ДНК честица у року од минуте, тврде истраживачи који су је изумели:

Nature: Fast DNA origami opens way for nanoscale machines

И још једна прича о ДНК. Познато је и то да је ДНК у свакој ћелији једног човека – идентична. Међутим, судећи према истраживачима са Јејла (а њима је ваљда за веровати), матичне ћелије које потичу из коже показују генетске варијације! Заправо, чак 30% ћелија коже има овакве варијације; дуплиране или недостајуће делове ДНК. До сада се мислило да ове промене настају само у случају рака, али их све више откривају и у другим ткивима, као што је крвно и нервно:

Biology News Net: Skin cells reveal DNA’s genetic mosaic

Karyotype_color_chromosomes_white_background

Ово је била прича за лаку ноћ. 🙂 Добро се наспавајте, одморите, јер нас (већ) данас очекује напоран дан. Свим учесницима на такмичењу желимо много успеха.

Коментари на: "Од дијаманта до ДНК" (6)

  1. Hocete li staviti rezultate opstinskog takmicenja???

  2. tanja1211 рече:

    Kada ce clanak o takmicenju?

  3. Hoce li danas biti rezultati opstinskog?

    • Биће из Раковице и Ниша. За остале – ако нам пошаљу. А ако не, најбоље је да погледате сајт школе у којој је такмичење било.

Постави коментар