Сајт за наставнике биологије


coolwallpapersШта је ТАЛИС? У питању је истраживање које спроводи Институт за психологију при Филозофском факултету Универзитета у Београду. „Наставници и директори школа имаће могућност да искажу своје мишљење о различитим питањима која се односе на школску климу, управљање школом, услове у којима раде наставници, извођење наставе, повратне информације и признања која наставници добијају за свој рад. На тај начин наставници и директори школа омогућавају да се прикупе подаци значајни за доношење образовних одлука усмерених на унапређивање образовног система у нашој земљи.“

ТАЛИС Србија: Шта је ТАЛИС

Још једно истраживање објављено је у „Политици“:

Политика: Незаинтересовани за културу и не воле друге

Издвајамо прву реченицу текста: „Српски матурант, укратко, воли изласке, ТВ и моду, не воли класику, музеје и књиге.“ Нису се изјашњавали да ли воли и школу, али можемо да претпоставимо шта би био одговор. Следећи филм приказује веома мудрог младог човека, који не воли школу, али воли образовање:

Није баш да је младић потпуно против школе, већ о њој излаже веома критичан став. Следећи текст, који вам од срца препоручујемо, говори о томе колико смо критични према себи, а колико према другима:

Тим центар за истраживање и едукацију: Да ли је трава у туђем дворишту зеленија?

Old-Growth-Forest-Ecology-High-Quality

Млади човек у филму не воли школу, а наша колегиница Мирјана воли свој посао:

Блог о настави: Волим свој посао

149583_456122327770403_952175846_nЗа нас наставнике јесте заиста најважније да волимо свој посао, а да бисмо га и ваљано обављали, треба да се добро припремимо. Корисне савете ћете наћи на следећем ПДФ документу:

Наташа Комазец: Зашто се ја спремам за наставу?

ПДФ је користан (не само овај поменути) јер је формат у коме је практично снимити готов документ или тест, на пример, пошто даље измене нису могуће и неће вам се померати стрелице, сличице и остало. Или ипак ПДФ може да се мења?

Блог – Рачунарство и информатика: Спајање, раздвајање, исецања и ротирања ПДФ докумената

Обично овакве техничке савете препуштамо стручнима, што значи небиолозима, али ево имамо и ми један савет за вас – како да свој десктоп претворите у цветну башту, на пример. Наиме, уместо (досадних) фасцикли у које одлажете документа, можете да имате цветне или већ какве желите иконице. Иконице можете преузети са следећег сајта:

Find icons.com

У претраживач тог сајта укуцајте жељену реч (на пр. „цвет“, али на енглеском језику – flower) и даће вам понуде, те их ви преузимате као иконице. На свом компјутеру кликнете десним кликом на фасциклу и потом левим на properties, и отвориће вам се:

Untitled

Бирате последњу горњу картицу (Cutomize). Потом кликнете на Change icon, те на browse и бирате икону коју сте преузели. Коначно, OK, Apply, OK. И имаћете бубамару, пардон, цвет. 🙂

snow2snow2snow2snow2snow2snow2snow2snow2snow2snow2snow2snow2snow2snow2

Нису иконице, али су божанствени гифови – прави их ауторка блога „Обичне приче“, а за све љубитеље лепих сличица, иконица и мрдалица:

Блог – Обичне приче: Трепћу…

Да ми не бисмо (само) трептали на помен технологије, постоје напори да нам се она приближи. Један од њих чини и ОШ „Чегар“ из Ниша. Препуштамо вас проучавању корисних веб-алатки за наставу:

Сајт ОШ „Чегар“ из Ниша: Корисни веб-алати

Коментари на: "Зелена трава школе моје" (3)

  1. Ne znam na koji način ikonice sa sajta Find icons.com da preuzmem u svoj kompjuter. Ne uspevam. Nudi mi neke mogućnosti, ali da platim.

    • Ево, кликнуо сам на иконицу бубамаре, те на страни која се отворила (http://findicons.com/icon/574/ladybug?id=315029) на Download ICO и преузима је. Нема потребе да се плати. Могуће је да нису све иконице бесплатне, али првих неколико (обележене сивим срцем у горњем десном углу) сигурно јесу.

Постави коментар