Сајт за наставнике биологије


Шушка се, шушка. :)

Шушка се, шушка. 🙂

Уколико посећујете друштвене мреже које су за своје потребе направили просветни радници, видећете да се свашта шушка. 🙂 Да су ипак „проваљени“ и тестови из српског језика, шушкају и медији (као и о томе да је полиција на трагу, али је коначна одлука да поништавања пријемног испита нема), а на друштвеним мрежама се прича и о томе да радници школа које нису измириле обавезе у „комерцијалним трансакцијама“, неће примити плату. Да ли је то баш тако сазнаћемо данас (или се макар надамо), а веома јавно може да се нађе списак поменутих школа на сајту одговарајућег министарства:

Министарство финансија и привреде: Преглед из регистра по Закону о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама

Због свега овога, на интернету је све више текстова који отворено показују незадовољство радом нашег министарства и ми смо за ову прилику одабрали два:

sunkamenИпак, у земљи која није „излазећег Сунца“, већ „угашеног светла“, како тврди први текст, неко светло постоји и ми, драге колеге, улажемо све напоре да оно засија пуним сјајем. То су деца која наново изненађују поступцима који треба да су пример и нама одраслима:

Вечерње новости – Ниш: Слепи ученик матурирао уз помоћ другара из разреда

daily-6Диван пример солидарности ових младих Нишлија који ће, сигурно, постати квалитетни људи. Што се животиња тиче, хумани однос мањка. За сада само једна фарма у Србији практикује Закон о добробити животиња:

Вечерње новости: Фарма у складу са Законом о добробити животиња

Не знамо да ли једна од најгледанијих (ако не и најгледанија) емисија у Србији „Фарма“, води рачуна о правима животиња, али ће свакако морати да се потруди да буде још вулгарнија, одвратнија и насилнија (уколико је то уопште могуће), ако мисли да буде у корак са светским трендовима ријалити емисија. Од недавно, иноземци су дошли на нову идеју да тестирају шта све могу да „прогутају“ верни гледаоци оваквих емисија и канал „Discovery“ лансирао је нов серијал где људи преживљавају у дивљини потпуно наги:

Yahoo! Finance: Reality TV Makes ‘Naked’ Bid For Ratings

Ми ћемо ипак бити старомодни и конзервативни (мада нисмо сигурни да је то уопште за хвалу) и пустићемо вам филм са називом „Наука је наша ствар“. У овом случају, мисли се на – омиљену. 🙂

Продуценти филма „Europa Report“ одлучили су да сниме научно-фантастични филм, али утемељен на науци. Изгледа да су у томе и успели:

Universe today: Finally, a Sci-Fi Movie Heavy on the Science: “Europa Report”

Када год поменемо научну фантастику, обично мислимо на нешто натприродно, односно неприродно. Међутим, неприродне ствари се, по мишљењу већине, дешавају и у реалном животу. Тада су то обично предрасуде и дискутабилно је да ли би здравом логиком и толерантнијим ставом, све то неприродно било заправо проглашено – природним. О томе говори следећи текст:

b92: Шта је (не)природно?

Следећи филм приказује нешто што је заиста неприродно, али је веома духовито. Како би изгледала ситуација у природи када би животиње јеле брзу храну:

Животињама, на срећу, брза храна није блиска, али деци јесте. Иноземци веома воде рачуна о томе шта деца једу у школи, па је то и те како предмет размишљања и разлог да се донесу закони:

Education week: School Lunch Rules Bent to Allow More Grain, Protein—But Not Calories

580645_553718631307949_1123755429_nШто се „Зелених новина“ тиче, размишљања нема – лук, цвекла и зова су решење за здрав јеловник:

Зелене новине: Лук – здрав као дрен ако не и више од њега! & Цвекла – извор здравља & Зова – чисти организам и подиже имунитет

А ако сте љубитељ егзотичнијих намирница, следећа је права ствар за вас:

Блог – Агроекономија: Плави кромпир

Са плавог кромпира прелазимо на ружичастог пужа:

Nature world news: Pink Slugs and Cannibal Snails Live on Australian Mountain

И још да поменемо не тако живахно обојеног црноногог твора:

WWF: Black-footed ferret

Како год обојене, животиње умеју да изгледају божанствено. О томе сведочи и ова наша зоо-галерија:

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: