Сајт за наставнике биологије

Распоред по вољи


bots3tabПриродњачки музеј нас је позвао на изложбу, за коју можемо само да се надамо да ће бити интерактивна. 🙂

Фејсбук догађај Природњачког музеја у Београду: Изложба „Три боје вина“ (за 23.12.2015)

Него да ли сте знали да алкохол и љубав имају слично дејство на мозак? То су приметили истраживачи са Универзитета у Бирмингему. Већ се зна да окситоцин, хормон повезан са љубављу, загрљајима, оргазмима и уопште свим оним што сматрамо интимним, кључни молекул у нашим реакцијама на романтичне партнере. Игра и велику улогу у повезивању мајки са својом децом. Када окситоцин почне да делује, има супресивно дејство на подручја мозга (префронтални режањ коре великог мозга, као и лимбички систем) који контролишу како перципирамо осећања стреса, инхибиције и анксиозности. Исто као и мало вина. 🙂

IFL Science: Alcohol And Love Have Very Similar Effects On The Brain (16.10.2015)

bibliotekaOSDjordje Krstic

Ова необична и креативна књишка јелка настала је у библиотеци ОШ „Ђорђе Крстић“ у Београду

Осим према партнеру, љубав може да буде усмерена ка књизи. Прича о Сари је управо таква једна (љубавна) прича. Библиотекарка Сара (Sara Sayigh) из Чикага требало је да остане без посла, а због уштеда на буџету (познато ли вам је?). Међутим и не лези враже, ђаци школе у којој Сара ради побунили су се и написали петицију, у којој си истакли да је библиотекарка и сама библиотека значајна за остварење бољих постигнућа, као и током ваннаставних активности. Добили су и подршку родитеља, али и бивших ђака школе. Ствар се решила тако што се појавио анонимни донатор, који је финансирао останак Сарин до краја школске године (иначе би остала до краја календарске).

Унија наставника из Чикага изнела је податке да град има 46 виших школа (што би било пандан нашим средњим) са Афроамериканцима као већином, а тек три од њих имају библиотекара са пуним радним временом. Унија је такође рекла да све библиотеке диљем те школске области губе раднике, те је 2012. ситуација била таква да је 67 од 97 школа имало библиотекара, а данас их је свега трећина од тог броја.

Washington post: Students help save the job of popular school librarian (17.12.2015)

Да ли у једној школској библиотеци треба да се нађе и уџбеник за физичко васпитање?_10156223213350182_976460937575171197_n

Данас: Уџбеник за физичко је потребан (21.12.2015)

А и библиотека је потребна, иако је број посетилаца све мањи. Да ли је мањи број посетилаца узрок све већој неписмености или је све већа неписменост разлог зашто се у библиотеку не иде?

Писменица: „Ви сте толико неписмени да је то некултурно и безобразно” (20.12.2015)

Како излечити неваспитање, овај, неписменост? Зоран Кесић каже: батинама! 🙂

Ево још једног видео прилога. У овом случају ради се о хуманом гесту родитеља и наставника школе из Лазаревца. Један колега из те школе донирао је донацију – 7.000 добијених као једнократну помоћ од министарства.

ГЕМ телевизија: Лазаревац, ОШ „Дуле Караклајић“ – Уручена помоћ ученику Станку Станковићу (19.12.2015)

Обилазимо приградске београдске општине, па из Лазаревца прелазимо у Обреновац. У тамошњој Основној школи „Посавски партизани“, колегиница Сања Лазић, са својим ђацима, украсила је јелку од рециклираног материјала. И ево како је то изгледало:

osposavskipartiazaniobrenovacsanjalazic

Ово што следи није рециклажа, већ чишћење мора од отпада (мада нико не каже да након чишћења нема рециклаже). Иако је текст на француском језику, неће вам бити потребно познавање тог језика да разумете кратак промотивни филм на почетку чланка:

Ideesdebiz: The Seabin Project, la poubelle qui nettoie les océans (11.12.2015)

И када смо очистили море, можемо на миру да проучавамо морски живаљ. У томе ће нам помоћи Ивана Дамњановић:

А на копну, овај пут проучавамо живи свет неких наших крајева:

Из Вршца селимо се у Севојно. У тамошњој школи дешава се насиље у причи која, очигледно, има више верзија:

Блиц: Озбиљне оптужбе – Отац из Севојна каже да му је директор школе лично шамарао сина (21.12.2015)

_917961891634095_1701760389613342568_nНасиље се може јавити у више облика. Све присутније је и оно које називамо дигиталним:

b92: „Улога школе у заустављању и превенцији дигиталног насиља“ (22.12.2015)

Колика улога школе треба да буде у развијању верске духовности код једних и грађанског духа код других ђака? Много мања него сада, сматра министар просвете.

РТВ: Вербић о ревизији изборних и осталих предмета (22.12.2015) & Данас: Политичка воља кроји распоред часова (22.12.2015) & Унија синдиката просветних радника Војводине: (Пре)оптерећеност (22.12.2015)

Надамо се да је наша улога у помоћи и информисању довољно велика. 🙂 До сутра.

Постави коментар