Сајт за наставнике биологије


Најпре да вам пожелим све најлепше у новој 2020. Верујем да сте све ове празнике провели уз добру клопу, па да почнем од ње.

bio04 naukaНаука

Најчешће не пазимо или макар мање пазимо на то шта ћемо јести када празници стигну. tumblr_mgod7ugtRa1rvvqj8o1_500Празнична је атмосфера, ваља се малко и опустити. Тада једемо и оно што није баш здраво. О шећерима и мастима не бих овај пут, пошто нам је свима познато шта нам раде те супстанце. Неке студије показују да права опасност вреба од – адитива. Да, неки уобичајени адитиви подстичу гојазност, а богами и упалне болести црева.

IFL Science: Study Finds Common Food Additive Promotes Inflammatory Bowel Disease And Obesity (приступљено 8.1.2020)

bio04 tehnička podrškaТехничка подршка

Дакле, за добру линију треба избегавати шећере, масти и (сада знамо и) адитиве. О свему томе се можемо информисати гледајући етикете намирница, али зашто ту стати? Следећи видео-снимак представља напредни апарат, некакав мини-скенер и апликацију који нам спочитавају састав било које намирнице, чак и воћке и поврћке.

Facebook video: This Star Trek-like ‘tricorder’ can help you understand what things are made of. (приступљено 8.1.2020)

bio04 sa časovaСа часова

Наши ђаци немају напредну технологију попут горепоменуте, али имају креативност и сјајне наставнике. Ученици Андријане Марковић-Јанковић бавили су се храном на врло интересантан начин и уз паролу „Једимо здраво – растимо право“.

Нешто слично и једнако занимљиво радили су и ђаци Сање Урошевић Парезановић.

bio04 iz štampeИз штампе

Мање симпатична страна исхране је да би се обезбедила, мора и да се плати. Наше плате су такве какве су, а вечита су тема синдиката. Међутим, синдикат се бавио и још неким проблемима у нашем послу, а које имају људи које већ можемо назвати вечито запосленим на одређено време.

Унија синдиката просветних радника Србије: За кога се расписују конкурси? (5.1.2020)

Са овим је сагласан и министар Младен Шарчевић и обећава да ће се ствари променити.

Зелена учионица: Шарчевић најавио: Запошљавање просветних радника који на стални посао чекају од 2014. (8.1.2020)

Дакле, министар је најавио запошљавања, а мени је остало још да најавим догађања које организује Природњачки музеј у Београду. Иначе је крајем децембра, овај музеј прославио 124. године постојања и ево закаснеле честитке и од Биолошког блога.

bio04 institucije i organizacijeИнституције и организације

Преносим текст са Фејсбук стране Природњачког музеја који ће бити интересантан колегама из Неготина и околине:

_o0kosmwABn1rpe379o4_500У четвртак, 26. децембра 2019, у 13 часова, у Музеју Крајине у Неготину, отворена је гостујућа изложба „Суживот са великим зверима – изазов и могућност“, аутора др Милана Пауновића, музејског саветника и директора Природњачког музеја. Уједно, у оквиру пројекта истраживања јавног мњења у погледу информисаности, мишљења и ставова становништва о дивљим зверима у Србији, урађена је анкета становника Неготина. У анкети су учествовали ученици основних школа „Вук Караџић“, „Вера Радосављевић“ и „Бранко Радичевић“, као и ученика Неготинске гимназије. Захваљујемо се директору Музеја Крајине Ивици Трајковићу, као и колегама Музеја, на изузетној сарадњи и гостопримству. Изложба ће у Неготину гостовати до 25. јануара 2020, а улаз је бесплатан.

Постави коментар