Сајт за наставнике биологије

Гени за спавање


За основце пристигла је још једна информација од председника СБД-а др Мирослава Живића.

bio04 važne informacijeВажне информације

Контакт адреса за такмичење из биологије за 6. разред основне школе је: takmicenje.2022@pmf.kg.ac.rs

Дакле, сада знамо где треба да се обратимо ако будемо имали недоумицу у вези са тестовима за 6. разред.

bio04 naukaНаука

Надам се да шестаци, баш као ни петаци, немају недоумицу у вези са тим које особине се наслеђују, а које се стичу. Ипак, у науци недоумице постоје и свакако актуелна тема имунитета је сагледана и очима генетичара. До недавно се веровало да је имуни систем нешто што наслеђујемо, али истраживање на близанцима тврди другачије.

Scientific American: Your Immune System Is Made, Not Born (29.1.2015)

29683552_1778264628955994_2255366830205553130_nАко вас је ова вест изненадила, шта тек рећи за следећу: изгледа да разлози зашто су неки од нас каснолегаоци (сове), а неки раноустајачи (шеве) нису толико у вези са навикама које стичемо колико са нашим генима. Научници са Универзитета у Лестеру су проучавали овај феномен на модел организмима воћним мушицама (које су нам изгледа блискије но што бисмо на први поглед рекли).

Праћење експресије гена било је само део њиховог истраживања. Очигледно је питање шта узрокује различиту експресију код шева и сова. Ова разлика је у великој мери последица генских варијација у њиховим ДНК секвенцама – различитим верзијама гена које су присутне код шева и сова. То значи да молекуларни процеси који доприносе генском сату код оних који касно устају нису само одложени у поређењу са шевама, као што се раније претпостављало, већ су потпуно другачији.

IFL Science: Scientists Identify Genetic Difference Between Early Risers And Late Sleepers (17.5.2015)

bio04 sa časovaСа часова

На часовима биологије спавања нема, без обзира шта гени кажу. Ученици Марије Шапоњић бавили су се митозом и мејозом, а ђаци Младена Савића правилном исхраном. Лепи цртежи, панои и пројекти дело су ученика Наташе Ранђеловић.

bio04 metodikaМетодика

Многи лепи радови пристигли су из учионице Славољуба Тоскића, али овај пут гледамо његових руку дело, а то је интерактивна збирка за завршни тест. Свакако може бити од помоћи и такмичарима на предстојећем такмичењу. Хвала колеги, а вас препуштам разгледању његовог видеа.

Постави коментар